Dehko paransi vointia
31.01.2011 14:32
Suomen kansallisen diabetesohjelman ansiosta diabeetikoiden sydän- ja verisuonisairastavuus sekä amputaatiot ovat vähentyneet merkittävästi. Vaikka ohjelma päättyi, apteekkien diabetestyö jatkuu.
Vuodenvaihteessa päättyneen Suomen kansallisen diabetesohjelman eli Dehko-ohjelman aikana (2000–2010) tyypin 2 diabeetikoiden hoitotasapaino korjaantui merkittävästi. Asia julkistettiin ohjelman loppukatselmustilaisuudessa tänään maanantaina.
Erityisesti tablettihoitoisten tyypin 2 diabeetikoiden verensokeritaso ja veren rasvojen ja verenpaineen hoitotulokset parantuivat selvästi kymmenessä vuodessa. Tyypin 1 diabeetikoilla huonoimmat hoitotasapainot vähenivät, sen sijaan verenpaineet ja painoindeksi näyttävät nousseen.
Dehkon aikana selvisi, että diabeteksen hoidossa terveyserot ovat valtaisat. Neljännesmiljoonalla diabeetikolla hoitotulokset ovat nyt paremmat kuin vuosikymmen sitten, mutta samaan aikaan lähes 200 000 tyypin 2 diabeetikkoa on tietämätön sairaudestaan ja siten kokonaan vailla asianmukaista hoitoa ja alttiina vakaville lisäsairauksille.
Suomen Apteekkariliitto ja Suomen Diabetesliitto sopivat vuonna 2001 Apteekkien diabetesohjelmasta, jonka tarkoituksena oli osaltaan tukea Dehkon tavoitteiden toteutumista. Vaikka Dehko päättyi, apteekkien diabetesohjelma jatkuu apteekeissa. Sen tavoitteena on edistää diabeetikoiden hoidon onnistumista ja diabeteksen ehkäisyä lisäämällä apteekkien ja muun terveydenhuollon sekä järjestöjen väistä yhteistyötä.
– Apteekkien diabetesohjelman myötä apteekkien ja muun terveydenhuollon välille on syntynyt säännöllistä yhteistyötä. Yleisimpinä yhteistyön muotoina on ollut asiakasohjauksen sisällön yhtenäisyyden varmistaminen ja diabeetikon lääkkeiden käytön ongelmien ratkaiseminen, asiantuntijaproviisori Tuula Teinilä Suomen Apteekkariliitosta iloitsee.
Vuosina 2007–2009 apteekeissa tehtiin diabeteksen riskitestejä yhteensä noin 10 000 asiakkaalle. Puolet riskitestejä tehneistä apteekeista oli sopinut riskitestien käytöstä yhdessä muun terveydenhuollon kanssa.
– Apteekkien osaamista ja voimavaroja kannattaa hyödyntää paikallisesti diabeetikoiden hoidon tukemisessa ja elintapamuutoksiin motivoimisessa sekä tyypin 2 diabeteksen ehkäisytyössä, Teinilä muistuttaa.
Viime vuonna apteekeissa oli 690 diabetesyhdyshenkilöä 630 apteekkitoimipisteessä, eli lähes 80 prosentissa apteekkitoimipisteitä. (IK)