Apteekkari
torstai 16.05.2024

Dalli: potilaiden liikkuvuus etusijalle


18.01.2010 08:05

Uudeksi EU:n terveyskomissaariksi pyrkivä John Dalli lupasi ajaa erityisesti potilaiden liikkumista käsittelevän direktiivin valmistumista.

Eurokansanedustajien tentissä olleen John Dallin mukaan EU:n puheenjohtajana toimiva Espanja on jo ilmoittanut sitoutuvansa potilaiden liikkumista koskevan direktiivin edistämiseen.

Direktiivin synnyttäminen oli yksi Ruotsin puheenjohtajuuskauden päätavoitteista terveyssektorilla. Direktiivin pelättiin jäävän Espanjan puheenjohtajuuskaudella muiden tavoitteiden jalkoihin, sillä Espanja vastusti direktiiviä Ruotsin ehdottamassa muodossa.

Mepit tenttasivat Dallia myös niin sanotun ”Pharma packagen” edistymisestä. Kyseessä on viiden, farmaseuttisia kysymyksiä koskevan direktiivin nippu, johon sisältyy muun muassa kiistelty kysymys lääkeyhtiöiden oikeudesta antaa tietoa reseptilääkkeistä suoraan kuluttajille.

Dallin mukaan paketista tulisi erottaa ne direktiivit, joihin konsensus on helposti ja nopeasti löydettävissä, ja jättää kiistanalaisemmat odottamaan. Dallin vastaus herätti mepeissä paljon vastustusta ja pelkoa siitä, että paketin hajottaminen voisi johtaa sen sisältämien asioiden painoarvon vähenemiseen.

Dalli korosti tentissä useaan otteeseen ajavansa aina kuluttajien etuja, mutta huomautti, että vahva eurooppalainen lääketeollisuus koituu myös kuluttajien eduksi.

Dalli sanoi priorisoivansa laajojen, elintapoihin liittyvien sairauksien, kuten lihavuuden ja alkoholismin, hoitoa. Hän sanoikin, että toivoisi viiden vuoden kuluttua tulevansa muistetuksi komissaarina, joka toi tiedon erilaisten elämäntapojen vaikutuksista kouluihin. Dallin tentistä kertoi EurActive.com. (IK)

Lue EurActiven uutinen >

Takaisin