Apteekkari
keskiviikko 27.11.2024

D-vitamiinin annostus puhuttaa


SUOMEN KUVAPALVELU 21.11.2010 18:01

Apteekeissa ollaan ymmällään D-vitamiinin kanssa. Aiheesta julkaistaan jatkuvasti uutta tutkimustietoa ja asiantuntijat ovat erimielisiä siitä, paljonko suomalaisten pitäisi saada D-vitamiinia.

Samaan aikaan markkinoille tulee uusia, suuriakin pitoisuuksia sisältäviä D-vitamiinivalmisteita.

- Osa asiakkaista käyttää jo 50 mikrogrammaa vuorokaudessa, kun taas varovaisimmat noudattava edelleen 5 mikrogramman suositusta. Virallinen D-vitamiinin saantisuostus vuodelta 2006 pitäisi päivittää nopeasti, sanoo Oulunsalon apteekin apteekkari Kirsi Paulamäki, joka puhui Farmasian Päivillä.

D-vitamiinin puute on keskeinen vaikuttaja osteoporoosin syntymisessä. Suomessa arvioidaan olevan jo nyt 400 000 osteoporoosia sairastavaa henkilöä sekä saman verran niitä, joilla sairautta ei ole virallisesti todettu.

Osteoporoosi ja sen esiasteet aiheuttavat suomalaisille 30 000 - 40 000 murtumaa vuodessa. Murtumista puolet olisi ehkäistävissä elintapamuutoksin ja lääkehoidoin, joista olennaisin osa on optimaalinen D-vitamiinin saanti.
 

Ravintolisiä tarvitaan kiistatta

D-vitamiinin puute on yleistä Suomessa. Auringonvalo ei riitä vitamiinin valmistamiseen ihossa kuin keskikesällä, eivätkä suomalaiset saa sitä tarpeeksi ravinnostakaan. Siksi ravintolisiä tarvitaan kiistatta, sanoo erikoislääkäri Olli Simonen Suomen Osteoporoosiliitosta.

Simosen mukaan apteekeilla on oma tärkeä roolinsa osteoporoosin hoitoketjussa informaation jakajana.

- Kun apteekissa kohdataan asiakas, jolla on nikama- tai rannemurtuma, häneltä kannattaa kysellä murtuman yhteydestä mahdolliseen osteoporoosiin, hän sanoo.

Luustosairauden riskiryhmään kuuluvat lapset, vanhukset, laihduttajat sekä raskaana olevat, imettävät ja keski-ikäiset naiset.

Lisäksi on olemassa lukuisia sairauksia ja lääkehoitoja, jotka lisäävät luuston haurastumista. Esimerkiksi kilpirauhasen ja ruoansulatuskanavan sairaudet heikentävät ravintoaineiden normaalia imeytymistä. Kortisoni, epilepsialääkkeet ja kaikki hormonitasapainoon vaikuttavat syöpähoidot lisäävät osteoporoosin riskiä. (EE)

Takaisin