Apteekkari
lauantai 04.05.2024

CHMP:n sibutramiiniarvio valmistuu tammikuussa


21.12.2009 16:44

Laihdutuslääke sibutramiinin sydän- ja verisuonihaittojen arvioinnin aikana kehotetaan varovaisuuteen lääkkeen käytössä.

Euroopan lääkeviraston marraskuun lopulla aloittama turvallisuusarvio sibutramiinin käyttöön liittyvästä vakavien sydän- ja verisuonitapahtumien (mm. aivo- ja sydäninfarkti) riskin lisääntymisestä on tarkoitus saada päätökseen tammikuussa. Sibutramiini on Suomessa kaupan Reductil kauppanimellä. Myös geneerisiä sibutramiinivalmisteita on kaupan.

Ennen lopullisen arvion valmistumista lääkäreitä ja potilaita kehotetaan käyttämään sibutramiinia sisältäviä valmisteita varoen ja ainoastaan valmisteyhteenvedon ohjeiden mukaisesti. Sibutramiinia ei tule käyttää potilailla, joilla on sepelvaltimotauti, kongestiivinen sydämen vajaatoiminta, perifeerinen ahtauttava valtimosairaus, rytmihäiriö tai aivoverisuonisairaus (aivohalvaus tai TIA). Kaikkien sibutramiinihoitoa saavien potilaiden verenpainetta ja sykettä tulee seurata.

Hoito tulee keskeyttää potilailla, joiden paino ei ole pudonnut yli 5 % lähtöpainosta kolmessa kuukaudessa. Sibutramiinihoito saa kestää korkeintaan vuoden.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean haittavaikutusrekisteriin on tullut yhteensä 22 ilmoitusta sibutramiinin käytön yhteydessä epäillyistä haittavaikutuksista, joista kahdeksassa on ollut kysymys kardiovaskulaarisista haitoista. Fimean lääkekulutustietojen perusteella sibutramiinilla on Suomessa noin 4200 käyttäjää. (TK)

Takaisin