Apteekkilupia myönnettiin viime vuonna lähes 80
16.02.2016 09:00
Luvista 29 myönnettiin proviisoreille, jotka ottivat vastaan ensimmäisen apteekkinsa.
Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea myönsi apteekkilupia viime vuonna 76 henkilölle. Tämä on suurin piirtein yhtä paljon kuin aiempina vuosina.
Luvista 29 myönnettiin proviisoreille, jotka ottivat vastaan ensimmäisen apteekkinsa.
Apteekkia voi Suomessa harjoittaa vain Fimean myöntämällä apteekkiluvalla. Apteekkiluvan tultua avoimeksi Fimea julistaa sen haettavaksi ja myöntää luvan lääkelain kriteereiden mukaisesti hakijoista ansioituneimmalle.
Arvioinnissa otetaan huomioon muun muassa hakijan toiminta apteekissa ja muissa lääkehuollon tehtävissä. Samalla tarkastellaan myös hakijan mahdollisesti aiemmin saaman apteekkiluvan ajankohtaa.
Myös apteekkitoiminnan johtamisen kannalta merkitykselliset opinnot ja muu toiminta arvioidaan.
Fimean johtaja Eija Pelkonen korostaa, ettei arviointiprosessissa mikään yksittäinen laissa määritelty kriteeri ei mene ylitse muiden, vaan hakijoiden ansioita arvioidaan aina kokonaisuutena ja siinä nimenomaisessa hakijajoukossa.
– Tuskin koskaan on täysin identtisiä hakijajoukkoja, joten eri lupapäätökset ja tapahtuneet ansiovertailut eivät ole sellaisenaan rinnastettavia, Pelkonen toteaa.
Apteekkilupia voi nykyisin hakea sähköisesti.
Sivuapteekeilla turvataan lääkehuolto pienilläkin asukasmäärillä
Apteekkarilla voi olla kerrallaan yksi apteekkilupa ja kolme sivuapteekkilupaa.
Haja-asutusalueen sivuapteekit asetetaan usein ehdoksi apteekkilupaan. Se tarkoittaa, että apteekkari ei voi luopua sivuapteekista omalla päätöksellään, vaan vain Fimea voi päättää toimipisteen lopettamisesta.
Tällaisia sivuapteekkilupia myönnettiin viime vuonna 17.
Uusia sivuapteekkeja tai apteekkeja, jotka muutettiin sivuapteekiksi, koska toimintaedellytyksiä itsenäiselle apteekille ei ollut, oli viime vuonna 6.
Sivuapteekkeja voidaan myös muuttaa pääapteekeiksi, jos toimintaedellytykset täyttyvät. Tällaisia päätöksiä tehtiin viime vuonna kaksi, ja toinen niistä ehti tulla myös voimaan.
Palvelupisteitä kyläkauppojen yhteyteen
Apteekkari voi Fimean luvalla perustaa myös palvelupisteitä apteekkinsa sijaintialueelle tai siihen rajoittuvan naapurikunnan haja-asutusalueelle tai kyläkeskukseen.
Palvelupiste voidaan perustaa alueille, joilla ei ole toimintaedellytyksiä apteekille tai sivuapteekille.
Palvelupistelupia myönnettiin viime vuonna 18.
Suomessa oli vuoden 2015 lopussa 93 apteekin palvelupistettä ja kymmenen lääkekaappia.
Apteekkariura alkaa pienestä apteekista
Proviisori aloittaa apteekkariuransa yleensä pienestä apteekista. Työvuosien karttuessa hän voi halutessaan hakea suuremman apteekin apteekkariksi normaalilla hakumenettelyllä.
Järjestelmällä varmistetaan apteekkipalveluiden kattavuus koko maassa.
Apteekkilupiin on Fimean mukaan aina ollut hakijoita, jopa kaikkein pienimpiin ja syrjäisimpiin apteekkeihin.
- Yhtä lupaa hakee keskimäärin 10–20 henkilöä, mutta periaatteessa riittää, että on yksikin lääkelain edellytykset täyttävä hakija, kertoo yliproviisori Pirjo Rosenberg Fimeasta.
Apteekkilupa on henkilökohtainen. Sitä ei voi myydä tai vuokrata eikä siihen liittyviä velvoitteita voi siirtää ulkopuolisen hoidettaviksi. Apteekkilupa päättyy apteekkarin täyttäessä 68 vuotta.
Takaisin