Apteekkari
sunnuntai 23.06.2024

Apteekkien omistuskiistaa puidaan Luxemburgissa syyskuun alussa

21.08.2008 11:24

Euroopan Unionin jäsenvaltioiden mahdollisuutta rajoittaa kansallisella lainsäädännöllä apteekkimarkkinoitaan puntaroidaan Luxemburgissa syyskuun alussa (3.9.).

Kuulemistilaisuus liittyy Euroopan komission Italiaa vastaan nostamaan haasteeseen, joka on parhaillaan EY-tuomioistuimen käsittelyssä. Kuulemistilaisuudessa käsitellään samalla myös tuomioistuinkäsittelyä odottavan Saksan tilannetta, sillä tapaukset käsittelevät pitkälti samaa periaatteellista ongelmaa: jäsenvaltioiden mahdollisuutta rajoittaa apteekkimarkkinoitaan.

Kuulemistilaisuuden jälkeen annettavalla julkisasiamiehen päätösehdotuksella ja EY-tuomioistuimen lopullisella päätöksellä tulee olemaan kuitenkin koko Eurooppaa, myös Suomea, mahdollisesti koskeva vaikutus. Julkisasiamiehen päätösehdotusta odotetaan jo lokakuun aikana. Tuomioistuimen päätös venynee ainakin ensi keväälle. Mikäli päätös on komission toiveen mukainen, myös Suomi joutuu luopumaan omistuksen rajoittamisesta.

- Mikäli tuomioistuin pitää rajoituksia laittomina, se tulee olemaan todellinen mullistus terveysalalla. Kyse olisi ensimmäisestä kerrasta, kun tuomioistuin vaatisi perustavanlaatuisia muutoksia Euroopan terveyspalvelujärjestelyihin, Euroopan Unionin apteekkijärjestön PGEU:n pääsihteeri John Chave (kuvassa) kuvailee.

PGEU on seurannut ja seuraa tilanteiden kehittymistä erittäin tarkasti. Chave pitää uhkaa suuresta muutoksesta mahdollisena, mutta luottaa siihen, että tuomioistuin pohtii tarkkaan, voidaanko kansalaisten turvallisuus taata omistuksen rajoittamisen sijaista esimerkiksi muulla säädännöllä ja jälkivalvonnalla. Hän on vakuuttunut siitä, että oikeus on tietoinen turvatun lääkejakelun merkityksestä kansalaisten terveydelle. Lopputulos on kuitenkin arvoitus, sillä:

- Oikeuden edustajien henkilökohtaiset mielipiteet saattavat ratkaista tällaisissa asioissa lopulta aika paljon. (IK)

Takaisin