Apteekki tulee taskuun - Videoasiointi yleistyy apteekeissa
11.07.2018 10:07
Loppusyksystä jo kymmenillä yksityisillä apteekeilla on valmius toimittaa lääkkeitä videokontaktin välityksellä.
Apteekit kehittävät jatkuvasti uusia tapoja palvellakseen asiakkaita paremmin. Uusinta uutta on videoasiointi, joka on käytössä jo muutamissa apteekissa.
Palvelu toimii siten, että asiakas lataa sovelluskaupasta älypuhelimelle, tietokoneelle tai tabletille ilmaisen sovelluksen, rekisteröityy palveluun ja valitsee listalta, minkä apteekin kanssa haluaa asioida.
Apteekin farmaseutti vastaanottaa asiakkaan videopuhelun, todentaa soittajan henkilöllisyyden, hakee lääkemääräykset, neuvoo lääkkeiden käytössä ja vastaa mahdollisiin kysymyksiin.
Asiakas voi noutaa ostoksensa itselleen sopivana hetkenä apteekista tai tarvittaessa ne toimitetaan vaikka kotiin.
Videopalvelua pilotoitiin Hangon apteekissa, jossa se tulee pian aktiiviseen käyttöön. Apteekkari Heikki Peura näkee sovelluspohjaisen videopalvelun digiloikkana, jota apteekeilta on vaadittu julkisessa keskustelussa.
– Liisa Hyssälä on todennut, että apteekkien pitää mennä ihmisten koteihin. Me olemme vieneet tämän pidemmälle olemalla aina siellä, missä asiakas kulkee kännykkänsä kanssa.
Kätevämpi kuin verkkoapteekki
Lääkkeitä on voinut ennenkin tilata käymättä apteekissa. Suomessa toimii yli sata verkkoapteekkia, mutta toistaiseksi myynti niiden kautta on ollut vaatimatonta.
Peura uskoo videopalvelun toimivan paremmin, koska se ei vaadi ”valitettavan kömpelöä” vahvaa tunnistautumista pankkitunnuksilla.
Videopalvelussa tunnistaudutaan kasvokuvalla. Asiakas ottaa rekisteröitymisen yhteydessä kuvallisesta henkilökortistaan valokuvan, johon vertaamalla farmaseutti tai proviisori tunnistaa hänet videokuvasta.
– Asiointi toimii aivan samalla tavalla kuin apteekissa, Peura sanoo.
Hän uskoo uudentyyppisen palvelun kiinnostavan erityisesti liikuntarajoitteisia, veneilijöitä ja ylipäätään kaikkia, jotka haluavat asioida etänä.
Hangon apteekki kuljettaa lääkkeitä koteihin tai vierasvenesatamaan nopeimmillaan puolessa tunnissa.
– Lääkkeet pyritään saamaan asiakkaille saman päivän aikana, Peura lupaa.
Palvelua Hangosta Kuusamoon
Videopalvelun taustalla on Remomedi Oy, jonka omistajiin kuuluu muun muassa parikymmentä apteekkaria. Toimitusjohtaja Kari Paukkeri kertoo palvelun levinneen yllättävänkin nopeasti Hangosta Kuusamoon.
– Teemme jatkuvasti asennuksia, loppusyksystä arviolta 60–70 apteekkia, parin vuoden sisällä niitä on parisataa. Aloitamme kuluttajamarkkinoinnin tänä syksynä, kun verkosto kehittyy.
Videopalvelua alettiin rakentaa muutama vuosi sitten, kun huomattiin, että suomalaisten asiointitottumukset ovat muuttumassa. Palvelu on saanut lääkeviranomaisten hyväksynnän.
– Järjestely on täysin nykyisten lakien mukainen, se on helppo asiakkaalle, eikä se vaadi apteekilta lupajärjestelyjä tai muutoksia apteekkijärjestelmään, Paukkeri sanoo.
Takaisin