Apteekkari
sunnuntai 23.06.2024

Apteekki palasi koronakaranteenin jälkeen normaaliin arkeen


17.06.2020 10:01

Kollegat pitivät Seinäjoen Keskus-Apteekin pystyssä, kun oma väki oli karanteenissa. Apteekkari Raija Mattinen on valmis vastapalvelukseen milloin tahansa.

Seinäjoen Keskus-Apteekki joutui toukokuun lopussa ikävään tilanteeseen, kun yhdellä työntekijöistä todettiin koronavirustartunta. Sairaanhoitopiiri laittoi välittömästi karanteeniin kaikki samoissa tiloissa työskennelleet eli lähes koko henkilökunnan apteekkaria myöten.

Apteekkari Raija Mattinen kertoo, että kriisitilanteesta selvittiin lopulta hienosti. Hän on kiitollisuudenvelassa lähiseudun apteekkareille, jotka riensivät apuun ja auttoivat pitämään apteekin auki.

Kahden viikon karanteenin jälkeen apteekissa palattiin normaaliin arkeen. Sairastuneella työntekijällä oli hyvin lievät oireet, eikä lisätartuntoja ilmennyt.

– Karanteeni tuntuu nyt etäiseltä, kuin kamalalta painajaiselta, josta selvittiin, Mattinen sanoo.

Tartunta yllätti sittenkin

Apteekki oli varautunut koronaviruksen leviämiseen, mutta yhtäkkinen karanteeniin joutuminen tuli silti järkytyksenä.

Apteekkari Mattinen ihmettelee jälkikäteen, miten kylmähermoisesti pystyi toimimaan stressaavassa tilanteessa. Hän otti yhteyttä vuokratyöfirmoihin ja laittoi avunpyynnön paikallisten apteekkareiden keskusteluryhmään. Puhelimet alkoivat heti soida.

– Tämä oli niin hienoa solidaarisuutta kollegoilta, ettei mitään rajaa! Kiitos vielä kerran kaikille kollegoille ja heidän henkilökunnilleen, Mattinen sanoo.

Apteekkialan kollegiaalisuus on herättänyt hämmästystä alan ulkopuolella. Aihe ylitti uutiskynnyksen esimerkiksi Suomen Yrittäjien nettisivuilla.

– Vaikka me apteekkarit olemme kilpailijoita, yhteinen tavoitteemme on, että lääkehuolto toimii katkeamatta ja asiakkaat saavat lääkkeensä, Mattinen sanoo.

Kiitollisuudenvelka jäi päälle

Apteekkari on miettinyt paljon, miten voisi korvata avun, vaikka muut tulivatkin pitämään apteekkia pystyssä omasta halustaan.

– Jos kollega olisi vastaavassa tilanteessa, menisin ehdottomasti auttamaan vaikka pidemmän matkan päähän.

Koronakaranteeni opetti Mattiselle, että turvallinen arki voi muuttua hyvin arvaamattomasti, joten yrittäjän on oltava aina henkisesti varautunut nopeisiin muutoksiin.

Hän näkee koronakriisissä jotain hyvääkin: poikkeustilanne on lujittanut entisestään sekä alueen apteekkareiden että työporukan yhteishenkeä.

– Iso kiitos kahdelle töissä olleelle omalle työntekijälle, jotka organisoivat ja ylläpitivät apteekin ns. normaalitöitä. Samoin kiitos myös kaikille karanteenissa ja eristyksessä olleille. Pidimme yhteyttä toisiimme päivittäin ja yhteishenkemme parani mielestäni entisestään.

Takaisin