Apteekkari
lauantai 18.05.2024

Apteekki loistaa savuttomuusosaamisellaan


INKERI KOSKELA 09.02.2010 08:31

Sosiaali- ja terveysministeriön tuore julkaisu "Tupakasta vieroituksen organisointi ja käytännöt" osoittaa apteekin sitoutuneisuuden ja korkean ammattitaidon tupakastavieroituksessa.

Julkaisuun on koottu laajasti jo julkaistuja kotimaisia ja kansainvälisiä tutkimuksia terveydenhuollon eri toimijoiden työstä, taidosta ja kiinnostuksesta tupakasta vieroitukseen.

Julkaisu painottaa, että terveydenhuollon ammattilaiset tuntevat tupakkariippuvuuden hyvin ja lääkehoitoja sekä muita lopettamisen apuvälineitä on olemassa.

Ammattilaiset eivät kuitenkaan ole läheskään niin aktiivisia vieroittajia kuin voisivat olla, julkaisu toteaa. Apteekkilaisten aktiivisuus ja motivaatio näyttävät julkaisun perusteella olevan kuitenkin terveydenhuollon ammattilaisista yksi korkeimmista. Julkaisu tuokin apteekin savuttomuusosaamisen ja apteekkilaisten motivaation savuttomuustyössä kirkkaasti esiin.

Vieroitustyö
on velvollisuus

Julkaisuun koottujen tutkimusten mukaan selvästi useammat (95%) farmasian alan ammattilaiset pitävät tupakasta vieroituksen tukemista ammatillisena velvollisuutenaan kuin perusterveydenhuollon terveydenhoitajat (84%) ja lääkärit (89%).

Apteekissa työskentelevät farmasian alan ammattilaiset tuntevat myös tupakoinnin lopettamisen Käypä hoito -suosituksen paremmin (45 %) kuin terveydenhoitajat (36 %) tai perusterveydenhuollon lääkärit (25 %). Suosituksen tunteminen on tärkeää, sillä se on yhteydessä siihen, miten aktiivisia terveydenhuollon ammattilaiset ovat kysymään asiakkaan ajatuksista tupakoinnin lopettamisessa ja tupakoinnin lopettamiskehotusten antamisessa.

Hoitosuosituksen hyvin tuntevat apteekkilaiset ovat myös hyvin tyytyväisiä omiin vieroitushoitotaitoihinsa – jopa yhdeksän kymmenestä apteekkilaisista on tyytyväinen taitoihinsa.

Hoitosuositus
työn tukena


Hoitosuosituksen tuntevista apteekkilaisista jopa 95 prosenttia ilmoitti aina keskustelevansa asiakkaansa kanssa tupakoinnista, jos asiakas tekee aloitteen.  Myös suositusta tuntemattomat apteekkilaiset keskustelivat asiasta erittäin usein (93 %).

Apteekkilaisista lähes joka kolmas (28%) sanookin käyttävänsä suositusta työssään. Tämä on selvästi enemmän kuin esimerkiksi terveydenhoitajat (19%) tai lääkärit (18%) ilmoittivat suositusta käyttävänsä. Kuitenkin vain erittäin pieni vähemmistä – 6 prosenttia – oli antanut hoitosuosituksen potilasversion asiakkaalleen.

Koulutusta
lisää


Suurin osa suomalaisista terveydenhuollon ammattilaista kokee vieroitustyön tärkeäksi ja haluaa lisäkoulutusta aiheesta. Kuitenkin vain 15 prosenttia suomalaisista apteekkilaisista, 11 prosenttia terveydenhoitajista ja 8 prosenttia perusterveydenhuollon lääkäreistä ilmoitti kirjekyselyssä saaneensa koulutusta hoitosuosituksen käytössä. Kyselyyn vastanneista apteekkilaisista 82 prosenttia oli kuitenkin saanut muuta täydennyskoulutusta tupakasta vieroitukseen. (IK)

Tutustu julkaisuu >

Takaisin