Apteekkari
sunnuntai 05.05.2024

Apteekki korjasi valelääkärin reseptejä päivittäin


12.01.2010 14:37

Karjaan apteekin työntekijät ovat saattaneet pelastaa useita potilaita puuttumalla lääkärinä esiintyneen espoolaismiehen lääkemääräyksiin.

Valelääkäri Mika Jokinen, 23, ehti tehtailla Karjaan terveyskeskuksen avovastaanotolla virheellisiä reseptejä päivittäin kahden kuukauden ajan. Karjaan apteekissa ei kuitenkaan ollut mitään syytä kyseenalaistaa viran saaneen nuorukaisen pätevyyttä.

– Luulimme, että hän on vain kokematon nuori kandidaatti, apteekkari Henrik Brenner kertoo.

Mika Jokisen toiminta ei ollut poikkeavaa siihen nähden, mihin merkillisyyksiin Karjaan apteekissa oli totuttu. Karjaan terveyskeskuksen palvelut ulkoistettiin Mehiläinen Oy:n omistamalle Caremalle vuoden 2009 alussa.

Apteekilla oli alusta lähtien suuria ongelmia, koska lääkärikunta vaihtui viikoittain.

– Kesällä terveyskeskuksessa oli kuusi ruotsalaista lääketieteen kandidaattia, joista kukaan ei osannut sanaakaan suomea. Meille saattoi tulla voidereseptejä, joiden annostus oli kolme tablettia päivässä. Kun Jokinen aloitti syksyllä, huokailimme että taas yksi tällainen kandidaatti, joka kirjoittaa väärin.

Karjaan apteekista toimitettiin melkein tuhat valelääkäri Jokisen kirjoittamaa reseptiä. Apteekin piti puuttua päivittäin hänen resepteihinsä. Niissä esimerkiksi lääkkeiden annoskoot saattoivat olla moninkertaisia. Jokinen oli myös määrännyt vahvan antibioottikuurin ihmiselle, jolla ei ollut infektiota ja kirjoittanut kortisonia toisen lääkkeen annostuksella.

Brenner pitää mahdollisena, että apteekin henkilökunta on saattanut pelastaa useita potilaita väärältä hoidolta.

– Vielä tärkeämpi kysymys on se, mitä Mika Jokinen ei hoitanut. Kuinka monta ihmistä hän lähetti kotiin ilman hoitoa?

Apteekkari yritti kertoa syksyllä Careman huonosta toiminnasta Raaseporin kaupungin hallintolääkärille, joka valvoo Careman toimintaa. Apteekin ehdottamaa kokousta ei koskaan pidetty.

Valelääkärinä Karkkilassa lähes vuoden

Omituisen tapahtumaketjun tekee vielä kummallisemmaksi se, että Mika Jokinen oli työskennellyt aiemminkin valelääkärinä ja jäänyt siitä jopa kiinni.

Ennen Karjaata hän ehti työskennellä lääkärinä Karkkilassa lähes vuoden ajan. Jokinen pääsi Karkkilan terveyskeskuksen vuodeosaston lääkäriksi loppuvuodesta 2008 ilman alan koulutusta, väärennettyään lääketieteen kandidaatin paperit.

Miehen petos tuli ilmi sairaanhoitajien huomattua flunssalääkkeissä hävikkiä. Tapaus eteni Valviraan, joka teki tutkintapyynnön poliisille.

Karkkilan apteekin apteekkari Eeva-Liisa Seppä kertoo olevansa tapauksesta järkyttynyt ja hän ihmettelee, miten taitavasti valelääkäri osasi esiintyä lääkärinä. Jokisen reseptit eivät herättäneet huomiota apteekissa.

– Hän lähinnä uusi oikeiden lääkäreiden kirjoittamia reseptejä vuodeosaston potilaille. Lääkkeiden annostuksissa ei ollut huomautettavaa, mutta sitähän me emme apteekissa voi tietää, oliko lääke oikea juuri tiettyyn tautiin, Seppä kertoo.

Karkkilan apteekin työntekijöille valelääkärin paljastuminen on teettänyt ylimääräistä työtä. Seppä on kerännyt Jokisen kirjoittamia reseptejä kentältä takaisin muun muassa paikallislehden ilmoitusten avulla. (EE)

Lue myös: Miksi Valvira ei varoittanut?
Lue myös: Päivittäin 1 600 selvittelyä vaativaa reseptiä

Takaisin