Apteekki kontissa
02.08.2010 08:15
Kesä toi taas ylimääräistä vipinää monen apteekin arkeen. Erityinen ponnistus oli Liperin apteekilla, joka vastasi vanhoillislestadiolaisten herätysliikkeen suviseurojen lääkehuollosta 2.–5.7.
Liperin apteekin apteekkari Kirsti-Liisa Mustonen alkoi valmistautua koitokseen jo viime syksynä hakemalla apteekkilupaa nelipäiväisen kesäjuhlan ajaksi.
Lääkehuollon järjestäminen 70 000 ihmiselle vaati monenlaista ennakointia. Juuri suviseurojen kynnyksellä voimaan tulivat uusi viitehintaputki sekä arvonlisäverotuksen muutos. Eniten Mustosta jännitti se, miten apteekin sähköiset yhteydet toimivat Pohjois-Karjalassa, keskellä peltoa.
– Meillä oli kaksi atk-päätettä, tarrakirjoittimet ja printterit. Kaikki pelkoni olivat turhia, sillä Pharmadata hoiti asian erinomaisella tavalla, hän sanoo.
Konttiapteekin toimintaan oltiin hyvin tyytyväisiä vanhoillislestadiolaisten Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistyksessä.
– Apteekin ja koko terveydenhuollon toiminta oli kenttäolosuhteissa erittäin tasokasta, kiittelee Liperin suviseurojen tiedotusosaston puheenjohtaja Ilpo Laitinen.
Tiimityön huipentuma
Apteekki toimi pienessä kontissa ensiapupisteen vieressä. Ahdasta ei tullut, vaikka lääkehyllyjen seassa hääri neljäkin työntekijää kerrallaan. Työtilat pysyivät viileinä viikonlopun hellelukemista huolimatta tehokkaiden jäähdytyslaitteiden ansiosta.
Apteekissa oli myös varauduttu häiriköihin, joita ei onneksi ollut. Päivisin työntekijöiden turvaksi oli valvontakamera ja turvapainikkeet. Käteiskassaan kertyneet rahat piti viedä joka ilta säilytykseen leirin turvatoimistoon.
Konttiapteekissa työskenteli lestadiolainen vastuufarmaseutti, Liperin apteekin farmaseutti sekä vapaaehtoisia lestadiolaisfarmaseutteja. Alueella päivysti jatkuvasti kolme lääkäriä. Peruslääkevalikoima, jonka apteekin henkilökunta oli räätälöinyt edellisen vuoden suviseurojen lääketilastojen perusteella, riitti hyvin. Ainoastaan kolme harvinaista lääkettä jäi toimittamatta.
– Eniten toimitimme antibioottikuureja. Liperin pääapteekissa, kolmen kilometrin päässä, kului yhden työntekijän työaika täysin antibioottimikstuurojen sekoittamiseen ja hinnoitteluun, apteekkari Mustonen kertoo.
Suvieuralaiset hakivat apteekista myös antihistamiineja, sidetarpeita ja haavanhoitotuotteita sekä apua auringonpolttamiin. Suuri osa lääkkeistä toimitettiin paikanpäällä, mutta esimerkiksi antibioottimikstuuroja kuljetettiin 2-3 tunnin välein leirialueelle.
Kesäjuhlien lääkehuollon järjestäminen oli suuri ponnistus koko Liperin apteekin väelle, mutta erityisesti apteekkari Mustoselle, joka teki reilun viikon ajan ympäripyöreitä työpäiviä. Hän ei ole vielä saanut tilastoja siitä, miten ”konttikeikka” kannatti rahallisesti.
– Sen tiedän jo nyt, ettei tämä mikään kultakaivos ollut, mutta kokemus oli erittäin mielenkiintoinen. Meidän henkilökunnalle tämä oli tiimityön huipentuma. Jos jotain tekisin toisin, niin säästäisin itseäni työtunneissa, hän sanoo. (EE)