Apteekkariliiton lääkejäteselvitykselle hopeaa FIP:ssä
01.09.2016 09:57
Suomessa keväällä tehty selvitys käyttämättä jäävistä reseptilääkkeistä on herättänyt paljon kiinnostusta farmasian maailmankongressissa Argentiinassa.
Apteekkariliiton tekemä lääkejäteselvitys on sijoittunut toiselle sijalle kongressin posterikilpailussa, jossa kilpaili 99 työtä ympäri maailmaa.
Palkitut posterit valitsi kongressin nimeämä kolmijäseninen raati.
– Raati totesi, että posterissa ehdottamamme toimenpiteet ovat merkittävä keino vähentää ympäristön kuormaa ja samalla saada kustannussäästöjä, kertoo liiton farmaseuttinen johtaja Vesa Kujala, joka vastaanotti palkinnon työryhmän puolesta myöhään eilen iltana Buenos Airesissa.
FIP antoi julkilausuman ympäristövastuusta
Tietoisuus ympäristövastuusta on lisääntynyt viime vuosina monissa maissa, erityisesti Keski- ja Etelä-Amerikassa. Myös FIP otti kantaa asiaan Buenos Airesissa.
– FIP antoi julkilausuman, jossa on suosituksia farmasian ammattilaisten roolista ympäristön suojelemiseksi lääkejäämiltä ja -jätteiltä, Kujala kertoo.
Kongressikävijät ovat olleet hyvin kiinnostuneita siitä, miten kattavasti Suomen apteekit keräävät kuntien puolesta käyttämättömiä lääkkeitä ja miksi suomalaisten ostamat lääkkeet ovat jääneet käyttämättä.
Järkevä lääkehoito säästäisi 100 miljoonaa
Apteekkariliiton tekemässä selvityksessä kerrottiin, että suomalaisilta jää käyttämättä reseptilääkkeitä vuosittain jopa 95–125 miljoonan euron arvosta. Summa vastaa noin 3–4 prosenttia koko Suomen reseptilääkemyynnistä.
Yhteiskunnan osuus käyttämättömäksi jäävien lääkkeiden kustannuksesta on noin 63–83 miljoonaa euroa vuosittain.
Apteekkariliitto on ehdottanut useita keinoja lääkejätteen vähentämiseksi.
Apua toisivat mm. koneellinen annosjakelu, uusien lääkehoitojen pienet aloituspakkaukset ja kaikkein kalleimpien lääkkeiden ostaminen kuukauden erissä.
Takaisin