Apteekkari
maanantai 29.04.2024

Apteekit ryhdissä epidemian edessä


13.11.2009 09:58

Influenssa A(H1N1)v –virus ei ole saanut apteekkeja polvilleen ainakaan pohjoisen epidemia-alueilla.

Esimerkiksi Tornion I apteekista on viime päivinä toimitettu kymmeniä tai jopa lähes sata Tamiflu-pakkausta päivässä influenssapotilaille.

- Tauti jyllää nyt Meri-Lapissa pahimmillaan. Meillä on kaikki toimipisteet käytössä ja asiakkaita on ollut noin 300–400 päivässä. Kaikki on kuitenkin sujunut hyvin, apteekkari Hannu Ekholm kertoo.

Tornion apteekki tarjoaa asiakkailleen apteekin tuulikaapissa käsidesiä ja hengityssuojaimia ja puhdistaa tiiviisti suoratoimituspisteiden pöytiä. Lääkkeitä on tilattu hyvin varastoon, ja lasten annostuksia influenssalääkkeistä on tehty valmiiksi odottamaan. Henkilökunta on suojattu rokotteella, ja terveyskeskuksen kanssa ollaan jatkuvasti yhteydessä.

Simon, Kemin ja Rovaniemen Kairatien noudattavat pitkälti samoja, hyväksi havaittuja toimintamalleja, mutta näissä apteekeissa influenssaepidemia on ainakin toistaiseksi näkynyt lievempänä.

Simon ja Kairatien apteekki ovat lisäksi sopineet yhteistyössä paikallisen terveyskeskuksen kanssa pidemmistä aukioloajoista, jotta kaikki influenssapotilaat saavat heti tarvitsemansa lääkkeet. Kemi muutti sattumalta aukiolonsa pidemmäksi juuri ennen epidemiaa.

- Terveyskeskus soittaa meille, kun viimeinen influenssapotilas lähtee heiltä. Me olemme olleet sitten noin tunnin tämän jälkeen auki, Simon apteekin apteekkari Heikki Pennanen kertoo.

Pohjoisen apteekkarit ovat kuitenkin huomanneet, että itse potilaat tulevat harvoin itse apteekkiin – lääkettä noutamassa on usein omainen. (IK)

Takaisin