Apteekit auttavat kierrättämään lääkejätettä
11.11.2015 08:14
Lähes kaikki Suomen apteekit ottavat vastaan kansalaisten lääkejätteitä. Nyt apteekkeihin on alkanut ilmestyä lajitteluastioita, mikä parantaa apteekissa työskentelevien työturvallisuutta.
Helsingin Ruoholahden apteekissa lääkejätteen lajittelu muuttui kertaheitolla turvallisemmaksi ja helpommaksi, kun apteekkari Helena Suomela hankki apteekkiin lajittelukalusteen.
Kesästä lähtien asiakkaat ovat lajitelleet tuomansa lääkejätteet itse.
– Aiemmin asiakkaat toivat meille lääkejätteet lajittelemattomina muovipusseissa. Niiden perkaaminen työllisti turhaan henkilökuntaa ja oli epähygieenistä, apteekkari kertoo.
Nyt henkilökunta koskee lääkejätteeseen ainoastaan erikoistilanteissa, lajittelua vaativat esimerkiksi hoitokodeista tulevat lääkepalautukset.
Apteekkari on lajittelupisteeseen erittäin tyytyväinen. Lääkejätteen lajittelu sujuu asiakkailta hyvin.
– On hyvä, että asiakkaiden tietoisuus ympäristöasioista kasvaa, Helena Suomela sanoo.
– Näin Itämeren rannan apteekkina tuntuu mukavalta ajatella, että asiakkaamme eivät kuormita luontoa ja vesistöjä turhilla käyttämättömillä lääkejäämillä, vaan lääkejätteet palavat jätelaitoksen kuumassa uunissa yhteiseksi hyväksemme.
Apteekkeihin 424 000 kg lääkejätettä vuodessa
Apteekit tekevät tärkeää työtä ympäristön hyväksi vastaanottaessaan kansalaisten lääkejätteitä ja toimittamalla ne asianmukaisesti hävitettäväksi.
Suomen Apteekkariliiton ja Yliopiston Apteekin viime vuonna tekemän selvityksen mukaan lääkejätettä palautetaan apteekkeihin noin 424 000 kiloa vuodessa.
Kaikki lääke ei kuitenkaan päädy ongelmajätelaitokselle. Suomalaiset hävittävät arviolta noin kolmanneksen lääkejätteistä epäasiallisesti esimerkiksi heittämällä ne sekajätteeseen tai vessanpönttöön.
Niinpä jätevesistä löytyy kaikkia samoja lääkkeitä kuin apteekin hyllyltä, ja tämä muuttaa vesistöjen ekosysteemiä.
Esimerkiksi mielialalääkkeet tekevät kaloista tyhmänrohkeita ja kipugeelit vievät niiden lisääntymiskyvyn. Estrogeeni tekee uroskaloille naaraiden piirteitä, jolloin urokset saattavat hiljalleen hävitä populaatiosta kokonaan.
Takaisin