Apteekin puhelinneuvonnan arvoa selvitetään Ruotsissa
05.10.2015 13:42
Osa Ruotsin yleiseen sairaanhoidon neuvontanumeroon soittavista saa mahdollisuuden kysyä itsehoidosta apteekkilaiselta.
Pohjois-Ruotsissa aletaan pian selvittää, voiko apteekin puhelimitse antama terveysneuvonta vähentää kuormitusta muualta terveydenhuollosta ja parantaa ihmisten tyytyväisyyttä terveyspalveluihin.
Marraskuussa toteutettavaan tutkimukseen valitaan ihmisiä, jotka soittavat Ruotsin yleiseen sairaanhoidon neuvontanumeroon 1177:ään.
Niistä soittajista, joiden vaivat eivät sairaanhoitajan tekemän puhelinarvioinnin perusteella vaadi lääkäritapaamista, puolelle tarjotaan mahdollisuutta saada apteekkilaisen antamaa itsehoidon neuvontaa. Toinen puoli jää vertailuryhmäksi.
Tarkoituksena on selvittää, auttaako apteekin antama itsehoidon neuvonta ihmisiä helpottamaan oireitaan, parantaako palvelu heidän tyytyväisyyttään terveyspalveluihin ja miten palvelu vaikuttaa terveydenhuollon lääkäreiden kuormitukseen.
Tutkimus on Luulajan teknillisen yliopiston, sairaanhoidon neuvontanumeronpalvelun ja Apoteket AB:n yhteishanke. Tutkimusta johtaa tutkija Silje Gustafsson.
Gustaffson viittaa Koillis-Skotlannissa tehtyy tutkimukseen, jonka mukaan noin 13 prosenttia lääkäri- ja ensiapukäynneistä voitaisiin hoitaa apteekin neuvoin.
– Kyse on valtavista summista. Vaivojen hoitaminen oikealla tasolla luotettavasti vapauttaa osaamista ja resursseja vaativampien sairauksien hoitoon terveydenhuollossa, Gustaffson huomauttaa.
Tutkimus on tiettävästi ensimmäinen laatuaan, ja se on herättänyt jo kansainvälistä kiinnostusta. Englannissa apteekkilaisten asiantuntemusta on Gustaffsonin mukaan hyödynnetty sairaanhoidon puhelinneuvonnassa jo usean vuoden ajan, mutta palvelun vaikutuksia ei ole tutkittu.
Suomessa on arvioitu, että apteekkien antama itsehoidon neuvonta vähentää merkittävästi perusterveydenhuollon kuormitusta ja säästää noin 885 miljoonaa euroa terveydenhuollon kustannuksia vuosittain.
Säästöt syntyvät pääosin apteekkien neuvonnasta pienissä vaivoissa, kuten tilapäisissä kiputiloissa, vatsavaivoissa, iho-ongelmissa ja allergioissa, jolloin vältytään yleislääkärissä käynniltä.
Takaisin