Apteekkari
lauantai 23.11.2024

Apteekin ja kotihoidon yhteistyö vähentää lääkeriskejä


23.11.2018 10:30

Lohjalla on tutkittu yli kolme vuotta kotihoidon asiakkaiden lääkitykseen liittyviä ongelmia ja haettu niihin valtakunnallisesti toimivia ratkaisuja.

Kun yhä useampia sairauksia hoidetaan lääkkein, myös hallitsematon monilääkitys yleistyy. Ongelmat kasautuvat varsinkin, jos potilas vaihtaa hoitopaikkaa ja sairauksia tulee matkan varrella lisää.

Lohjan tutkimushankkeessa kehitettiin toimintamalli, jolla näitä ongelmia voidaan ehkäistä ja ratkaista kotihoidon ja apteekin resursseja hyödyntäen.

– Tarkoitus on puuttua iäkkäiden monilääkityksen haasteisiin ennakoivasti. Lääkitykseen jää helposti roikkumaan lääkkeitä, joita on uusittu ilman arviointia. Tässä on etsitty konkreettisia työkaluja ja ohjeita haittojen ehkäisemiseksi, kertoo tutkimusta koordinoinut tohtorikoulutettava Terhi Toivo Helsingin yliopistossa.

Toivo on osallistunut myös Apteekkariliiton Turvallisen lääkehoidon tuki -palvelun kehittämiseen. Hän tietää, että koko kotihoidon tai palvelutalon prosessien hiominen helpottaa myös yksittäisten asiakkaiden lääkehoidon arvioimista.

– Iäkkäiden lääkehoidon seurannassa ja kokonaisuuden hallinnassa on paljon kehittämisen varaa. Lääkitykset tulisi arvioida säännöllisesti asiakkaan toimintakyky ja terveydentila huomioiden.

Työnjako selkeäksi, ongelmat esiin

Lohjalla yhteistyötä tiivistettiin ja työnjakoa parannettiin. Kotihoidon lähi- ja perushoitajat koulutettiin seulomaan iäkkäiden mahdollisia lääkitysongelmia kotikäyntien yhteydessä.

Apteekissa lääkehoidosta tehtiin tarkempi arviointi, joka käytiin läpi hoitajien ja lääkärin kanssa. Tämän arvioinnin tarvitsi noin puolet tutkimukseen osallistuneista kotihoidon asiakkaista. Osan lääkehoitoa lääkäri muutti.

Erityisesti pystyttiin puuttumaani uni- ja rauhoittavien lääkkeiden käytön pitkittymiseen, joka voi olla haitallista. Lisäksi voitiin vähentää haittoja, kuten huimausoireilua ja kaatumisia.

Tutkimus on ollut myös valtakunnallisesti merkittävä, sillä uutta tietoa voidaan hyödyntää kotihoidon ja apteekkien yhteistyössä koko maassa. Kun kotihoito ja apteekki arvioivat lääkehoidot alustavasti keskenään, lääkärin työaikaa säästyy.

Näin mahdollisimman monen asiakkaan lääkehoidon ongelmat saadaan ratkaistuiksi. Lohjan kaupungin kotihoidon, Lohjan 1. apteekin ja Helsingin yliopiston yhteinen tutkimushanke on saanut rahoituksensa Kelalta.

Potilas tai omainen, muista nämä:

  • Laadi ajantasainen lista lääkityksestä, myös itsehoitolääkkeistä ja ravintolisistä
  • Pyydä lääkäriäsi tai apteekkia tarkistamaan koko lääkitys vähintään kerran vuodessa
  • Pyydä tarkistus, vaikka muutoksia ei olisi tehty
  • Varmista lääkkeittesi tarkoitus, ottoajat, vaikutukset, seurantakäytännöt ja hoidon kesto
  • Seuraa vointiasi ja lääkkeiden vaikutusta, ota tarvittaessa yhteyttä ammattilaiseen
  • Kysy aktiivisesti sairauksistasi ja lääkehoidostasi hoitohenkilökunnalta ja apteekista
  • Luotettavia tiedonlähteitä: lääkehoidonpaiva.fi, terveyskirjasto.fi
Takaisin