Apteekkari
lauantai 04.05.2024

Apteekeista tukea painonhallintaan


04.01.2010 09:55

Vuodenvaihteessa moni aloittaa laihduttamisen, mutta painonpudotus jää useimmiten väliaikaiseksi ilman pysyviä elämäntapamuutoksia. Apteekit tarjoavat muutoksiin asiantuntevaa tukea.

Apteekkariliiton viime syyskuussa toteuttaman verkkokyselyn mukaan painonhallinta koetaan yleisesti vaikeaksi. Lähes 70 prosenttia vastanneista kertoi pitävänsä ammattilaisen antamaa henkilökohtaista painonhallintatukea tärkeänä.

Apteekkien itsehoidon ohjauksessa on syksyn aikana valmentauduttu vastaamaan erityisesti laihduttamiseen ja pysyvään painonhallintaan liittyviin kysymyksiin.

— Pienikin painonpudotus ylipainoisilla vähentää selvästi monien sairauksien riskiä. Lähiapteekista voi pyytää vinkkejä ja tukea painonhallintaan. Apteekista saa myös laadukkaat, tutkitut tuotteet, jotka eivät laihduta vain lompakkoa, sanoo asiantuntijaproviisori Johanna Salimäki Apteekkariliitosta.

Henkilökohtaisen neuvonnan lisäksi useimmissa apteekeissa on jaossa Apteekkariliiton tuottama esite painonhallinnasta sekä painoindeksikiekko, jolla voi kätevästi ilman laskutoimituksia selvittää oman painoindeksinsä. Kelaa painoasi -kampanja kuuluu myös Radio Novassa tämän ja ensi viikon ajan.

Apteekkariliiton viimesyksyiseen painonhallintakyselyyn vastasi verkossa kaikkiaan liki 4 300 suomalaista, joista valtaosa (92 %) oli naisia.

Kyselystä kävi ilmi, että laihdutetut kilot tulevat lähes aina takaisin. Vain vajaa neljännes vastanneista kertoi, ettei paino ole koskaan palannut entiselleen laihdutuksen jälkeen.

— Teoriassa painon pudottaminen on yksinkertaista: täytyy vain kuluttaa enemmän kuin syö. Monille tällaisen elintapamuutoksen tekeminen on kuitenkin erittäin vaikeaa ilman ammattilaisen antamaa henkilökohtaista tukea, jolla voidaan vahvistaa motivaatiota ja muutosvalmiutta kunkin omassa arkielämässä, Salimäki tietää. (EK)

Takaisin