Apteekkari
sunnuntai 23.06.2024

Apteekeista kertyi veroja liki 400 miljoonaa euroa


03.11.2020 08:37

Verojalanjäljen suurin erä olivat apteekkiverot. Apteekkiveron lisäksi apteekkarit maksoivat veroja yhteensä 60 miljoonaa euroa.

Yksityisten apteekkien verojalanjälki oli viime vuonna 392 miljoonaa euroa. Lisäksi apteekit tilittivät valtiolle myynnin arvonlisäveroja 270 miljoonaa euroa.

Verojalanjäljen suurin erä olivat apteekkiverot, joita apteekkarit tilittivät valtiolle 171 miljoonaa euroa. Apteekkivero on lääkemyynnin liikevaihdon perusteella perittävä erityisvero, jolla leikataan etenkin suurimpien apteekkien katetta. Suurimmat apteekit maksavat apteekkiveroa yli 10 prosenttia lääkemyynnin liikevaihdostaan.

Apteekkiveron lisäksi apteekkarit maksoivat veroja yhteensä 60 miljoonaa euroa. Henkilökunnan palkkojen ennakonpidätyksiä ja lakisääteisiä maksuja apteekkarit tilittivät valtiolle 162 miljoonaa euroa.

Apteekkarin verotus oy-yrittäjää kireämpää

Apteekin koko tulos verotetaan vuosittain apteekkarin henkilökohtaisena tulona, koska apteekki on henkilöyritys ja apteekin yritysmuoto lääkelain säädöksistä johtuen toiminimi.

– Apteekkarin ja osakeyhtiömuodossa toimivan yrittäjän tulot eivät ole vertailukelpoisia, koska osakeyhtiö ja oy-yrittäjä verotetaan erikseen, mutta apteekki ja apteekkari yhdessä, muistuttaa Apteekkariliiton talous- ja hallintojohtaja Ilkka Harjula.

Oy-yrittäjä, esimerkiksi kauppias, voi maksaa itselleen palkkaa ja päättää, minkä osan tuloksesta nostaa yrityksestään osinkoina. Hän voi myös hyödyntää verotuksessa luotaisetuja kuten ruoka-, puhelin-, auto- ja asuntoetua.

– Apteekkari ei voi näin tehdä. Yhtiömuodon takia apteekin koko vuositulos näyttäytyy apteekkarin henkilökohtaisena tulona. Apteekkareiden veroprosentti oli viime vuonna keskimäärin 39, eli tuntuvasti kireämpi kuin oy-yrittäjillä.
Suomen yrittäjyyteen perustuvan apteekkijärjestelmän ansiosta kaikki lääkemyynnistä perittävät verot jäävät Suomeen.

Apteekki ei päätä lääkkeen hintaa

Lääkkeiden hinnoittelu on Suomessa läpinäkyvää ja säänneltyä. Lääkeyritys päättää lääkkeen valtakunnallisen tukkuhinnan ja valtio apteekin katteen lääketaksalla.

Tukkuhinta on kaikille apteekeille sama lääkkeen hankintamäärästä riippumatta. Apteekki ei siksi voi vaikuttaa millään tavalla lääkkeen hintaan ja sen myynnistä saamaansa katteeseen.

Jos lääkeyritys haluaa lääkkeensä Kela-korvattavaksi, tukkuhinnalle on saatava sosiaali- ja terveysministeriön lääkkeiden hintalautakunnan hyväksyntä.

Hintasääntelyn ansiosta lääkkeet ovat samanhintaisia kaikissa apteekeissa ja kansalaiset asuinpaikasta riippumatta yhdenvertaisessa asemassa lääkkeitä hankkiessaan.

Takaisin