Apteekkari
lauantai 27.04.2024

Apteekeissa oikaistaan päivittäin itsehoitolääkkeiden virheellistä käyttöä


20.11.2009 20:31

Päivitetty 20:31 Lähes puolet (49 %) apteekin ammattilaisista havaitsee asiakkailla vähintään kerran päivässä puutteellisia, hoidon onnistumista vaarantavia tietoja itsehoitolääkkeistä, ilmenee Farmasian oppimiskeskuksen kyselytutkimuksesta.

Liki puolet (47 %) apteekin ammattilaisista arvioi korjaavansa asiakkaan virheellisen käsityksen itsehoitolääkkeestä tai sen käytöstä vähintään kerran päivässä. Lähes neljännes (23 %) havaitsee vähintään päivittäin, että asiakas on ostamassa itsehoitolääkettä käyttötarkoitukseen, johon lääkettä ei ole tarkoitettu.

Virheellisiä käsityksiä esiintyy kaikkien itsehoitolääkeryhmien kohdalla, mutta erityisesti särky- ja yskänlääkkeissä. Yleisimmin neuvontaa itsehoidossa tarvitsevat iäkkäät lääkkeiden käyttäjät, lapsiperheet ja monilääkitysasiakkaat. Asiakkaista noin joka kolmas kysyy oma-aloitteisesti neuvontaa itsehoitolääkkeisiin tai itsehoitoon liittyen.

Yli puolet (54 %) apteekin ammattilaisista ohjaa vähintään muutaman kerran viikossa itsehoitolääkettä tarvitsevan asiakkaan lääkäriin lääkkeen myynnin sijasta. Syynä on tavallisimmin epäily sairaudesta, joka ei sovellu itsehoitoon, sairauden tai oireiden epäselvyys sekä pienen lapsen sairaus tai oire.

Joka toinen apteekin asiakas ostaa itsehoitolääkkeitä. Itsehoitokäyntejä arvioidaan olevan apteekeissa vuosittain yhteensä 30–35 miljoonaa. Taloustutkimuksen vuonna 2005 tekemän tutkimuksen mukaan yhdeksän kymmenestä suomalaisesta haluaa asiantuntijan apua itsehoitolääkkeen valinnassa ja käytössä.

Apteekin asiantuntijoiden roolia itsehoidon ohjaajina ei ole selvitetty aiemmin Suomessa yhtä laajalla kyselytutkimuksella. Farmasian oppimiskeskuksen teettämään kyselytutkimukseen vastasi loka-marraskuussa yhteensä 1 147 apteekissa toimivaa farmaseuttia, proviisoria ja apteekkaria. (TK)

Takaisin