Apteekkari
torstai 16.05.2024

Apteekeille kiitosta pandemiatoiminnasta


VIRPI EKHOLM 26.01.2010 07:51

Fimean järjestämä palautekeskustelu lääkelogistiikan ja viruslääkejakelun toimimisesta pandemian ensimmäisessä vaiheessa toi esiin tarpeen kehittää viranomaisviestintää.

Apteekkien kautta tapahtunut viruslääkejakelu onnistui hyvin, totesivat lähes 30 lääkealan toimijaa ja viranomaista Fimean järjestämässä palautekeskustelussa pandemian aikaisesta lääkelogistiikan onnistumisesta viime torstaina.

Lääkkeiden maahantuojat, tukku- ja vähittäisjakelijat, samoin kuin paikalla olleet viranomaisedustajat sosiaali- ja terveysministeriöstä, Huoltovarmuuskeskuksesta ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta, olivat yhtä mieltä myös siitä, että yhteistyö kaikkien toimijoiden ja viranomaisten välillä sujui hyvin – yllättävistä ja nopeastikin muuttuneista tilanteista selvittiin juuri hyvällä yhteistyöllä.

Keskustelu toi kuitenkin esiin tarpeen kehittää ja keskittää viranomaisviestintää nykyisestä. Lääkealan toimijat kokivat eri tahoilta annettujen viranomaisohjeiden jättäneen liikaa tulkinnan varaa tilanteessa, jossa ohjeiden tulisi olla yksiselitteisiä ja helposti ymmärrettäviä.

Lääkealan toimijoiden käytännön menettelyjä ja toimia koskevat ohjeet ja määräykset toivottiinkin tulevan keskitetysti yhdeltä valvovalta viranomaiselta, Fimealta.

Ongelmalliseksi oli koettu myös se, että lääkkeiden tukku- ja vähittäisjakelijat joutuivat käytännössä omilla toimillaan rajoittamaan viruslääkkeiden käyttöä viranomaisten toiveiden mukaisesti, kun lääkkeen määräämisestä annetut ohjeet eivät olleet aina tavoittaneet lääkäreitä.

Keskustelutilaisuuden tarkoituksena oli kerätä palautetta lääkelogistiikan ja lähinnä viruslääkejakelun ohjauksen ja käytännön järjestelyjen toiminnasta pandemian ensimmäisessä vaiheessa. (IK)

Takaisin