Apteekkari
sunnuntai 28.04.2024

Apteekeille kiitosta epidemian hoidosta


20.11.2009 18:30

Farmasian Päivien avajaisissa puhunut valtiosihteeri Terttu Savolainen kiitti apteekkeja ansiokkaasta toiminnasta epidemian aikana ja korosti, että itsehoitolääkkeiden turvallinen käyttö pystytään jatkossakin varmistamaan vain apteekkijakelun kautta.

Kehut apteekkien toiminnasta influenssa A(H1N1)v –viruksen aikana olivat vuolaat, kun valtiosihteeri Terttu Savolainen toi valtiovallan tervehdyksen Farmasian Päivien avajaisiin:

- Apteekit ovat hoitaneet työnsä hyvin, lääkejakelu on onnistunut mallikkaasti ja potilaat ovat saaneet tarvitsemansa lääkityksen epidemian aikana, Savolainen sanoi.

- Maamme selviäminen epidemiasta ei siis ole kiinni lääkkeiden määrästä eikä lääkejakelusta, hän korosti. 

Apteekkien työn merkitys lääketurvallisuudelle on Savolaisen mukaan ratkaisevaa myös itsehoitolääkkeiden myyntipaikkoja koskevassa keskustelussa.

- Lääkkeiden käytön on oltava turvallista, ja se edellyttää riittävää tietoa ja neuvontaa, jota apteekeissa annetaan, Savolainen sanoi.

Viitehinta toimii

Savolaisen mukaan viitehintajärjestelmä on osoittautunut hyväksi keinoksi vaikuttaa kasvaviin lääkekustannuksiin, ja sosiaali- ja terveysministeriön arvion mukaan järjestelmä tuo ensi vuonna kokonaisuudessaan noin 130 miljoonan euron säästöt.

- Aikaisemmin esitettyjä arvioita suurempi säästö aiheutuu ennakkoarvioita voimakkaammasta hintakilpailusta sekä uusien lääkevalmisteiden siirtymisestä viitehintajärjestelmään patenttien rauetessa, Savolainen selvitti.

Savolainen vahvisti puheessaan, että lääkelain muutokset aiotaan esitellä ensi vuoden aikana, mutta ei tarkentanut tulevia muutoksia vielä aiempaa enempää.

Entistä parempi
lääkehuolto

Savolainen vakuutti, että apteekkialan osaaminen halutaan hyödyntää nykyistä paremmin ja alaa kehitetään yhdessä Fimean kanssa entistä kiinteämmäksi osaksi terveydenhuollon palvelujärjestelmää.

Savolainen kannustikin farmasian alan ammattilaisia tuomaan omat näkemyksensä ja osaamisensa entistä enemmän esiin.

- Heitän palloa myös teille. Olkaa te niitä innovatiivisia ajattelijoita, jotka sekä omassa päivittäisessä työssänne että laajemmaltikin viette lääkealaa eteenpäin, hän innosti. (IK)

Takaisin