Annosjakelun asiakasmaksu ihmetyttää
11.02.2020 13:53
Essote perii asiakkaalta 67 euroa kuukaudessa lääkkeiden koneellisesta annosjakelusta, vaikka apteekki perii työstä vain alle euron kuukaudessa.
Helsingin Sanomat julkaisi maanantaina uutisen, jonka mukaan lääkkeiden koneellinen annosjakelu on nostanut asiakkaan kotihoitomaksua yli 800 eurolla vuodessa Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymässä.
Vanhuksen tytär ihmettelee, miten Essote voi korottaa hoitomaksua, vaikka lääkkeiden koneellinen annosjakelu vähentää hoitajien työtä.
Hinnoittelu herättää hämmästystä myös apteekkialalla, sillä koneellisen annosjakelun hinnat on painettu todella alas tarjouskilpailuilla. Apteekkarilehden tietojen mukaan tarjouskilpailun voittanut apteekki veloittaa Essotelta palvelusta 56 senttiä per asukas kuukaudessa.
Eduskunnan oikeusasiamies linjasi vuonna 2013, ettei lääkkeiden koneellisesta annosjakelusta saa tulla asiakkaalle erillistä lisämaksua.
Essote: Emme laskuta kahteen kertaan
Essote ei näe laskutuksessa ongelmaa. Lääkehoidon toteutus sisältyi aiemmin kotihoidon palveluiden kokonaishintaan, mutta nyt se on merkitty laskuun erikseen.
– Lääkkeet eivät ilmesty itsestään asiakkaan kotiin, vaan se vaatii edelleen hoitajan työpanosta ja laskutamme siitä. Emme laskuta lääkehuoltoa kahteen kertaan, vaikka Helsingin Sanomien jutusta voi saada sen käsityksen, kertoo kotiin annettavien palveluiden palvelupäällikkö Maija Loponen.
Kuntayhtymä laskuttaa annosjakelusta summan, joka vastaa kuukaudessa vähintään hoitajan kolmen tunnin työtä. Helsingin Sanomien esimerkkiasiakkaalle se tarkoittaa 67 euron lisälaskua.
– Hinta on yksilöllinen jokaiselle asiakkaalle palveluun kuluvan ajan sekä asiakkaan tulojen ja perheen koon mukaan. Joillakin asiakkailla annosjakeluun siirtyminen on laskenut kokonaiskustannuksia, koska hoitajien palveluaikaa on tarvittu vähemmän, Loponen sanoo.
Essotessa ollaan vasta palvelun käynnistysvaiheessa ja hinnoittelua on tarkoitus arvioida keväällä.
– Jos olemme tehneet jotakin väärin, totta kai olemme valmiita korjaamaan hintoja, mutta käsittääkseni muissakin kuntayhtymissä koneellinen annosjakelu hinnoitellaan vastaavan tyyppisesti, Loponen sanoo.
Koneellisen annosjakelun piiriin kuuluu Essotessa toistasataa asiakasta. Tarkoitus on saada mukaan reilut 1 500 asiakasta, sillä palvelusta on ollut paljon hyötyä. Esimerkiksi lääkitysvirheiden määrä on laskenut merkittävästi.
STM ei ota kantaa
Sosiaali- ja terveysministeriö ei ota kantaa Essoten asiakasmaksuihin. Yleisellä tasolla hallitussihteeri Laura Terho tulkitsee eduskunnan oikeusasiamiehen ratkaisun liittyvän tilanteisiin, joissa kunnat laittoivat asiakkaat tekemään annosjakelusopimuksia suoraan apteekkien kanssa.
– Ratkaisussa todettiin, että lääkkeiden jakelu kuuluu kuntien lakisääteiseen järjestämisvelvollisuuteen, eikä kunta voi siirtää sitä asiakkaiden tehtäväksi ja itse kustannettavaksi, Terho sanoo.
Essoten tapauksessa kyse on toisenlaisesta tilanteesta. Siinä kuntayhtymä on nostanut kuukausimaksua samalla, kun se on siirtynyt lääkkeiden koneelliseen annosjakeluun.
Takaisin