Annosjakelulla lisää aikaa hoitotyöhön
16.02.2016 09:25
Rollaattorilla liikkuva Yrjö Rosila poistui kotoaan omin jaloihin viimeksi kesällä. Kolme kertaa päivässä vierailevat kotihoitajat ovat leskimiehen elämän ilopillereitä.
Lähihoitaja Mari Wacklin soittaa ovikelloa puutalon alakerrassa, mutta avaa itse oven kaulassaan roikkuvilla avaimilla. Eteisestä nousevat jyrkät portaat yläkertaan. Keittiössä Yrjö Rosila, 86, jo odottaa.
– Missäs te oikein viivyitte? mies kysyy. Keittiön seinällä tikittävä kello lähenee puolta yhdeksää.
Koskelan kotihoidon hoitajat eli ”tytöt”, kuten Rosila heitä tuttavallisesti kutsuu, käyvät kolmesti päivässä auttamassa arkisissa askareissa ja antamassa lääkkeet.
Wacklinilla on repussaan lääkerulla, jossa on Rosilan lääkkeet valmiiksi annospusseihin jaeltuina.
– Kohta pistetään, ilmoittaa Wacklin ja vetää käsiinsä siniset muovihanskat.
Verensokerin mittaaminen on tuttua, sillä Rosila on sairastanut diabetesta vuodesta 1962 lähtien. Tällä kertaa verensokeri on normaalin rajoissa, mutta alhaisen lukeman selittää syömättä jäänyt aamupala.
Wacklin riisuu hanskat, ottaa jääkaapista riisipuuroa ja laittaa sen mikroon lämpiämään. Rosila katsoo väsynein silmin Helsingin harmautta.
Halvaus estää avaamasta
lääkepakkauksia
Rosila ei enää pääse kulkemaan kodin portaita omin jaloin, vaan pelkästään sairaankuljettajien kantamana.
Sairaalakäyntejä miehellä on ollut useita, sillä diabeteksen lisäksi häntä vaivaavat korkea kolesteroli, verenpaine ja sydänongelmat.
Kaksi vuotta sitten Rosilalla meni taju kylpyhuoneessa ja hän kaatui niin pahasti, että joutui ryömimään lattiaa pitkin puhelimeen hälyttääkseen apua.
– Vasen käsi on ollut siitä lähtien halvaantunut, hän näyttää.
Koukkuun käpristyneellä kädellä ei voi tarttua mihinkään, varsinkaan lääkepurkkeihin.
Päivittäin toistakymmentä lääkettä tarvitseva Rosila on ollut annosjakelupalvelun asiakkaana jo pitkään. Ensin hän yritti saada annosjakelupussit auki omin käsin, mutta siitä ei tullut mitään.
Mari avaa aamun lääkepussin ja kaataa sen sisältä kymmenen lääkettä pieneen muovikuppiin.
Puurokupin tyhjennyttyä Mari pukee taas siniset hanskat ja nostaa Rosilan paidanhelmaa ylös navan kohdalta. Mies tarvitsee insuliinipistoksen, mutta ei halvauksen vuoksi pysty piikittämään itseään.
Vaikka Rosilalle on tarjottu paikkaa palvelutalossa, mutta hän suostuu lähtemään kotoaan vasta, kun "kylmäkallet tulevat hakemaan".
Annospussien virhemarginaali
promillen sadasosa
Yrjö Rosila on yksi niistä lähes 40 000 suomalaisesta, joiden lääkkeet jaellaan koneellisesti. Koska lääkkeet ovat valmiina pienissä pusseissa, jää kotihoitajille aikaa varsinaiseen hoitotyöhön ja jutteluun.
Ennen kuin Rosila aloitti annosjakelun, farmasian ammattilaiset kävivät läpi hänen kokonaislääkityksensä. Tarkistuksissa karsitaan pois haitalliset yhteisvaikutukset ja turhat lääkkeet yhdessä hoitavan lääkärin kanssa.
Läpinäkyvistä lääkepusseista koostuvassa nauharullassa on kahden viikon lääkkeet. Jokaiseen pussiin on merkitty lääkkeiden ottoajankohdat.
Lääkkeiden koneellista annosjakelua tarjoaa Suomessa neljä toimijaa. Rosilan käyttämät annosjakelunauhat valmistetaan markkinajohtaja PharmaServicessä.
Koneellinen annosjakelu on erittäin turvallinen tapa lääkkeiden annosteluun. Virheiden määrä PharmaServicessä on promillen sadasosan luokkaa verrattuna käsin tapahtuvaan jakeluun, jossa voi tutkimuksesta riippuen olla virheitä jopa 1–20 prosentissa tapauksista.
Laatu varmistetaan valokuvaamalla jokaisen yksittäisen pussin sisältö. Kuvan perusteella lääkkeiden muodon ja määrän analysoi tarkastuskone. Mahdolliset korjaukset tehdään pusseihin manuaalisesti ja farmaseutti tarkistaa lopuksi, että korjaus on tehty oikein.
PharmaServicestä annosjakelupussit jatkavat matkaansa lääketukku Oriolan sinisissä kuljetuslaatikoissa apteekkeihin eri puolille Suomea.
Helsinki maksaa kotihoidon asiakkaille
Kun Oriolan toimitus saapuu tiistaina helsinkiläiseen Arabianrannan apteekkiin, takahuone on lähes täynnä lääkerullia sisältäviä laatikoita.
Kaksi apteekin farmaseuteista tarkistaa asiakkaiden lääkekorteista ja rullien päältä, että jokainen on saamassa oikeat lääkkeet.
Arabianrannan apteekki on tarjonnut lääkkeiden koneellista annosjakelupalvelua kymmenen vuotta. Palvelua käyttävät asiakkaat ovat pääosin kotihoidon piirissä, mutta sitä voivat ostaa myös yksityiset henkilöt.
Asiakkaat maksavat lääkkeensä itse, mutta Helsingin kaupunki kustantaa annosjakelun niille kotihoidon asiakkaille, jotka eivät hallitse lääkitystään.
Annosjakelun piirissä olevien potilaiden lääkitys tarkistetaan säännöllisesti. Reseptien uusimiset ja lääkitysmuutokset hoitaa apteekki.
Annosjakelu on myös kustannustehokasta.
– Rahaa säästyy selvästi niissä tilanteissa, kun asiakkaan lääkelistaan täytyy tehdä toistuvasti muutoksia. Lääkitystä on mahdollista muuttaa kahden viikon välein ilman, että asiakas joutuu maksamaan hukkaan menneistä lääkepakkauksista, apteekkari Hilkka Lakeus Arabianrannan apteekista huomauttaa.
Annosjakelurullat jatkavat keskiviikkona matkaansa Koskelan kotihoidon toimistoon, josta ne jaetaan edelleen Koskelan, Kumpulan, Käpylän ja Arabianrannan alueen hoitajille, kuten Mari Wacklinille.
Annosjakelua pusseissa
ja kertakäyttödoseteissa
Annosjakelupalvelun piiriin pääsee Suomessa apteekkien kautta. Toimintatapa on kaikissa sama: uudelle annosjakeluasiakkaalle tehdään aina kokonaislääkityksen tarkistus ennen palvelun aloittamista.
Apteekkeja palvelee Suomessa neljä koneellista annosjakelua tekevää yritystä. Niistä kaksi valmistaa annospusseja ja kaksi kertakäyttöisiä dosetteja.
Oikeusasiamies teki vuonna 2014 päätöksen, että kaupunkien ja kuntien tulee maksaa asiakkaalle annosjakelu tai vastaava palvelu, jos hänelle kuuluu kotihoidon puolesta lääkkeiden jakelu.
Päätös aiheutti sen, että jotkut kaupungit ja kunnat lopettivat annosjakelun käytön, koska pitivät sitä liian kalliina palveluna.
Osa suurista kaupungeista kustantaa palvelun niille kotihoidon asiakkaille, jotka eivät itse hallitse lääkehoitoaan. Näin toimivat esimerkiksi Helsinki, Vantaa, Tampere, Oulu, Kuopio, Lappeenranta ja Kotka. Sen sijaan esimerkiksi Turussa, Porissa ja Kokkolassa sairaanhoitajat vastaavat lääkkeiden jakelusta.
Takaisin