Aikuisten lihominen saatu hallintaan
06.08.2010 11:32
Lihavuus ja vyötärölihavuus eivät enää lisäänny suomalaisessa aikuisväestössä, ja ne ovat saattaneet jopa kääntyä laskuun.
Tiedot käyvät ilmi Lääkärilehdessä tänään julkaistavasta kahdesta tutkimuksesta, joissa esitetään uusia tuloksia suuresta suomalaisesta tyypin 2 diabeteksen ehkäisyprojektista, Dehkon 2D -hankkeesta.
Positiivisista tuloksista huolimatta miesten diagnosoimaton diabetes ja sekä miesten että naisten eriasteiset muut sokeriaineenvaihdunnan häiriöt lisääntyvät edelleen, sillä tyypin 2 diabetes liittyy vahvasti ylipainoon.
Koska hankkeen aikana havaittiin edullisia muutoksia painossa väestötasolla, voidaan otaksua, että myös sokeriaineenvaihdunnan häiriöiden esiintyvyydessä väestössä alkaisi jatkossa näkyä suotuisia muutoksia. Tutkijat korostavat hankkeessa kehitettyjen toimintamallien hyödyntämistä terveydenhuollossa ja toivovat, että ne otetaan käyttöön kaikkialla Suomessa.
Riskitesti toimii
Vuosien 2003–2008 aikana toteutettu projekti osoitti, että suuressa diabeteksen sairastumisriskissä olevia henkilöitä voitiin tunnistaa väestöstä ja terveydenhuollon asiakkaista diabeteksen riskitestin avulla. Samalla löydettiin usein myös muita sydän- ja verisuonisairauksien vaaratekijöitä.
Perusterveydenhuollossa tarjottavalla elintapaohjauksella saatiin aikaan terveyden kannalta merkittäviä painonlaskuja, jotka olivat sitä suurempia mitä enemmän ohjauskäyntejä tehtiin. Elintapaohjaus vähensi myös muita sydän- ja verisuonitautien riskejä. Viidesosa suuren diabetesriskin henkilöistä pystyi laihduttamaan yli 5 prosenttia alkupainostaan (keskimäärin 9 kiloa) vuoden seurannassa. Tällä saavutettiin peräti 69 prosentin diabetesriskin vähenemä.
Diabetesliiton koordinoima Dehkon 2D -hanke (D2D) oli maailman ensimmäinen diabeteksen ehkäisyprojekti perusterveydenhuollon arkipäivässä. (TK)
Takaisin