Apteekkari
tiistai 19.03.2024

Parasetamoli ei välttämättä täysin haitaton raskauden aikana


23.08.2018 09:08

Parasetamolia pidetään turvallisimpana kipulääkkeenä raskauden aikana, mutta tuoreen tutkimuksen perusteella sitäkään ei kannattaisi käyttää varomattomasti.

Tutkimuksen mukaan raskauden aikana parasetamolille altistuvilla lapsilla on jonkin verran tavallista enemmän ADHD-tarkkaavaisuushäiriöitä ja mahdollisesti myös autismin kirjoa.

Havainnot perustuvat seitsemän tutkimuksen ja 133 000 äidin ja heidän lastensa terveystietoihin. Tutkimusten seuranta-ajat olivat 3–11 vuotta.

Kun tutkimusten aineistot yhdistettiin ja analysoitiin uudelleen, parasetamolille raskauden aikana altistuneilla oli 34 prosenttia enemmän ADHD-tarkkaavaisuushäiriöitä, 24 prosenttia todennäköisemmin ylivilkkautta ja 19 prosenttia enemmän autismin kirjon diagnooseja.

Yhteydet olivat sitä voimakkaampia mitä pitempään lääkitys oli jatkunut. Parasetamoli on käytetyin kipulääke raskauden aikana, joten tutkijoiden havaintoihin on syytä suhtautua vakavasti.

Samaan aikaan on hyvä pitää mielessä, etteivät nyt havaitut riskit ole käytännössä kovin suuria, ja on myös mahdollista, että yhteyden taustalla ovat sairaudet ja seikat, joiden takia äidit turvautuivat parasetamoliin raskauden aikana. Tulokset on silti syytä huomioida ja varmistaa lisätutkimuksissa.

Viime vuosina parasetamolin tehosta ja haitoista on kertynyt ristiriitaisia tutkimustuloksia, mutta nykytietämyksen perusteella se on oikein käytettynä turvallinen lääke, ja sopii lapsille ja raskaana oleville paremmin kuin muut yleisesti käytettävät kipulääkkeet.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Epidemiology -lehdessä.

Takaisin