Apteekkari
tiistai 19.03.2024

Omega-3-valmisteet eivät ehkäise diabeetikon sydänoireita


03.09.2018 07:52

Omega-3-rasvojen on pitkään uskottu olevan hyväksi sydämelle, mutta vuosien varrella kertynyt tutkimusnäyttö on vähitellen kyseenalaistanut uskomuksen.

Kalan sisältämät omega-3-rasvahapot eivät todennäköisesti estä diabetespotilaiden sydänsairauksia, tuore tutkimus osoittaa.

Tutkimuksen tulokset julkaistiin arvostetussa New England Journal of Medicine -lehdessä, ja ne perustuvat 15 000 diabetespotilaan seitsenvuotiseen seurantaan.

Tutkimuksen alussa potilaat satunnaistettiin saamaan kapseleina joko kalaperäistä omega-3-rasvahappoa tai lumevalmistetta. Potilailla ei ollut aiempia sydän- ja verisuonitauteja.

Seurannan aikana yhdeksän prosenttia potilaista sairastui sydänkohtaukseen, aivoverenkiertohäiriöön tai menehtyi sydänperäiseen syyhyn, mutta tapauksia oli yhtä lailla kummassakin ryhmässä. Ryhmät eivät eronneet toisistaan myöskään muissa vertailuissa.

Tutkijat pitävät tuloksiaan riittävän uskottavina, jotta omega-3-rasvahappovalmisteiden voidaan sanoa olevan hyödyttömiä sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä diabeetikoilla.

Samanlaisia tuloksia on saatu monissa viimeaikaisissa tutkimuksissa, mutta on silti mahdollista, että valmisteiden ja kapseleiden sijaan hyödyt saa syömällä kalaa.

Aspiriini vähensi sydänoireita, mutta lisäsi vuotoriskiä

Samaa aineistoa hyödynnettiin myös tutkimuksessa, jossa selvitettiin aspiriinin eli asetyylisalisyylihapon tehoa sydänoireiden ehkäisyssä.

Tämän analyysin perusteella aspiriini päivittäin otettuna pienensi sairastumisriskiä 12 prosenttia, mutta samalla suurensi vakavien verenvuotojen riskiä 29 prosenttia.

Käytännössä tämä tarkoitti sitä, että yhden vakavan sydänoireen ehkäiseminen edellyttää 91 potilaan lääkitsemistä ja yhden vakavan verenvuodon aiheuttaminen 112 potilaan lääkitsemistä seitsemän vuoden ajan.

Aspiriinia koskevat havainnot ovat nekin linjassa viimeaikaisten tutkimusten kanssa. Ne vahvistavat asetyylisalisyylihapon auttavan diabetespotilaiden sydänoireiden ehkäisyssä, mutta saavutettu 12 prosentin vaikutus pitää suhteuttaa potilaan verenvuotoriskiin.

Takaisin