Apteekkari
tiistai 19.03.2024

Fimea puuttui Turun Linnan apteekin asiakkaille lähettämiin viesteihin


INKERI MERILUOTO 14.08.2018 15:33

Apteekki on lähettänyt lääkekannabiksen saatavuudesta ja kerran myös hinnasta kertovia viestejä asiakkaille, joilla on tai on ollut lupa lääkekannabiksen käyttöön.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea on kieltänyt Turun Linnan apteekkia jatkamasta tai uudistamasta erityisluvallisen lääkekannabiksen myynnin edistämistä Suomessa.

Kieltoa on tehostettu 50 000 euron uhkasakolla.

Linnan Apteekin apteekkarin Juha Rahikan mukaan apteekki on lähettänyt tekstiviestejä lääkekannabiksen saatavuudesta ja kerran, viime maaliskuussa, myös hinnan laskusta asiakkaille, joilla on tai on ollut lääkeresepti ja apteekin Fimealta hakema potilaskohtainen erityislupa lääkekannabiksen käyttöön.

– Olemme erittäin pahoillamme, jos viesti on päätynyt potilaalle, jolla ei ole tai jonka oikeus valmisteeseen on päättynyt. Meille kyse on ollut asiakaspalvelusta, ei markkinoinnista, ja lääkkeen saatavuus ja myös hinta on lääkettä käyttäville asiakkaille oleellista tietoa, Rahikka kertoo.

Rahikan mukaan erityisluvallisen lääkekannabiksen saatavuudessa on ollut parin viime vuoden aikana paljon saatavuusongelmia.

– Siksi olemme näitä viestejä lähettäneet. Saatavuusongelma voi merkitä potilaan lääkehoidon katkeamista, jolloin Fimealta pitää hakea uutta erityislupaa toiseen, paremmin saatavilla olevaan valmisteeseen.

Linnan apteekilla on noin sata erityisluvallista asiakasta

Linnan apteekki toimittaa lääkekannabista lääkärin määräyksestä ja Fimean erityisluvalla noin sadalle potilaalle. Suomessa noin kahdellasadalla potilaalla on lääkärin määrys ja Fimean asiakkaan apteekille myöntämä erityislupa lääkekannabikseen.

Lääkekannabiksen laillinen käyttö vaatii hoitavan lääkärin lääkemääräyksen, jonka perusteella asiakkaan valitsema apteekki voi hakea Fimeasta potilaskohtaista erityislupaa lääkärin määräämään lääkkeeseen.

Lupa on voimassa vuoden kerrallaan, eikä sitä voi siirtää toiseen apteekkiin.

– Olemme käyttäneet tekstiviestejä parantamaan asiakaspalvelua, tiedottamaan saatavuudesta ja asiakkaalle myös erityislupapäätöksen saamisesta ja yhden kerran tosiaan myös hinnan muutoksesta. Sitä emme tee enää koskaan toiste, Rahikka toteaa.

Fimea sai tiedon apteekin toiminnasta keväällä ja antoi apteekille markkinointikieltopäätöksen elokuun alussa.

Suomessa ei saa markkinoida lääkevalmistetta, jolla ei ole myyntilupaa Suomessa. Myyntiluvattoman lääkevalmisteen myyntiä ei saa edistää millään tavalla, eikä apteekki saa oma-aloitteisesti esittää myyntiluvattomaan valmisteeseen liittyvää myyntiä edistävää tietoa tai mainosviestejä.

Myös myyntiluvallisten reseptilääkkeiden mainonta kuluttajille on kielletty Suomessa.

Fimean mukaan Turun Linnan apteekki on toiminut lääkelain markkinointia koskevien säännösten vastaisesti.

TÄYDENETTY 15.8. KLO 9:00 Juttuun täsmennetty, että Fimea myöntää potilaskohtaisen erityisluvan apteekille, ei potilaalle.

Takaisin