Apteekkari
tiistai 19.03.2024

Diabeetikon terveysriskit voi pitkälti kumota hyvällä hoidolla


28.08.2018 11:22

Tyypin 2 diabetesta potevat sairastuvat tavallista herkemmin sydän- ja verisuonitauteihin ja myös menehtyvät niihin, mutta nämä riskit voidaan pitkälti estää

Tämä onnistuu välttämällä viisi keskeistä riskitekijää, ruotsalaistutkimus osoittaa.

New England Journal of Medicinessä julkaistu tutkimus perustuu 270 000 tyypin 2 diabetesta sairastavan ja 1,4 miljoonan terveen verrokin rekisteritietoihin kuuden vuoden ajalta. Seurannan aikana yhteensä 175 000 osallistujaa menehtyi.

Tyypin 2 diabetesta potevat sairastuivat sydän- ja verisuonitauteihin ja menehtyivät niihin todennäköisemmin kuin verrokit, mutta riskit pienenivät tasaisesti sitä mukaa, mitä vähemmän riskitekijöitä potilaalla oli.

Eroja ei käytännössä enää ollut savuttomilla potilailla, joiden veren glukoositasapaino oli hyvällä tolalla ja joiden LDL-kolesterolitasot, virtsan albumiinipitoisuus ja verenpaine olivat tavoitteiden puitteissa.

Potilaan ennusteen kannalta tärkeintä oli saavuttaa hyvä glukoositasapaino, sillä se auttoi välttymään sydäninfarkteilta sekä aivoverenkiertohäiriöiltä. Tupakoinnilla oli puolestaan suurin vaikutus kuolleisuuteen.

Vaikka keskeisiltä riskitekijöiltä välttyminen ja niiden hoitaminen ehkäisivät monia sairastumisia, diabetespotilaat silti sairastuivat sydämen vajaatoimintaan ja joutuivat sairaalahoitoon sen vuoksi 45 prosenttia todennäköisemmin kuin samanikäiset verrokit.

Tyypin 2 diabetesta pidetään lähinnä aikuisten sairautena ja sitä kutsutaan myös aikuistyypin diabetekseksi. Lihavuuden yleistymisen myötä tyypin 2 diabetes todetaan kuitenkin yhä useammin myös lapsilla ja nuorilla. Valtaosa siihen nuorena sairastuvista on lihavia ja monien suvussa diabeetikoita on enemmänkin.

Nyt julkaistussa ruotsalaistutkimuksessa lihavuuden ja laihduttamisen vaikutuksia ei tarkasteltu, mutta laihduttaminen voi jopa parantaa tyypin 2 diabeteksen, tutkimuksista tiedetään.

Takaisin