Apteekkari
torstai 28.03.2024

D-vitamiinilisien käyttösuositukset vauvoille muuttuvat


INGIMAGE 24.09.2018 09:48

Päivitetyllä D-vitamiinilisän käyttösuosituksella varmistetaan, että vauvat saavat riittävästi D-vitamiinia, mutta estetään vitamiinin liiallinen saanti.

D-vitamiinilisien käyttösuositukset vauvoille muuttuvat.

Uuden annosteluohjeen mukaan vauvoille annetaan D-vitamiinilisää yksilöllisesti sen mukaan, onko vauva täysimetetty vai saako hän ravinnokseen äidinmaidonkorviketta tai vieroitusvalmistetta.

UUDET SUOSITUKSET OVAT:

  • Täysimetetty lapsi ja lapsi, joka saa vähemmän kuin 500 ml/vrk äidinmaidonkorviketta/vieroitusvalmistetta =10 mikrogrammaa (µg)/vrk D-vitamiinilisää valmisteena ympäri vuoden;

  • Lapsi, joka saa päivittäin 500–800 ml äidinmaidonkorviketta/vieroitusvalmistetta = 6 mikrogrammaa (µg)/vrk D-vitamiinilisää valmisteena ympäri vuoden;

  • Lapsi, joka saa päivittäin enemmän kuin 800 ml äidinmaidonkorviketta/vieroitusvalmistetta = 2 mikrogrammaa (µg)/vrk D-vitamiinilisää valmisteena ympäri vuoden.

Äidinmaidonkorvikkeen/vieroitusvalmisteen määrään lasketaan mukaan D-vitaminoidut lastenvellit ja -puurot.

Vauvoille suositellaan annettavaksi nestemäistä D-vitamiinivalmistetta. Suihkeita ei suositella niiden epätarkan annostuksen takia. Yksivuotiaille lapsille annetaan D-vitamiinia valmisteena 10 mikrogrammaa vuorokaudessa.

Korvikkeiden ja vieroitusvalmisteiden D-vitamiinipitoisuuksia nostetaan

Valtion ravitsemusneuvottelukunta VRN ja THL ovat päivittäneet suositukset, koska uusien EU-säädösten mukaisesti äidinmaidonkorvikkeiden ja vieroitusvalmisteiden D-vitamiinipitoisuuksia nostetaan.

Ensimmäisiä uusien pitoisuuksien mukaisia korvikkeita tulee kauppoihin Suomessa tämän syksyn aikana.

Uusi suositus tulee voimaan kuitenkin heti. Sitä sovelletaan kaikilla lapsilla samalla tavalla riippumatta siitä, ovatko lapsella käytössä olevat äidinmaidonkorvikkeet tai vieroitusvalmisteet nykyisten vai uusien D-vitamiinipitoisuuksien mukaisia.

Takaisin