Apteekkari
torstai 28.03.2024

Brexitiin on varauduttu sosiaaliturvassa ja lääkehuollossa


16.01.2019 09:56

Sosiaali- ja terveysministeriö on varautunut yhdessä muiden viranomaisten ja toimijoiden kanssa Ison-Britannian eroon Euroopan unionista.

Britannian parlamentti hylkäsi eilisessä äänestyksessään erosopimuksen Euroopan unionista. Äänestystulos ei merkitse Britannian välitöntä, sopimuksetonta eroa. Britannian jatkosuunnitelmat selvinnevät lähipäivinä.

Brexit saattaa vaikuttaa joidenkin lääkkeiden ja lääkinnällisten laitteiden saatavuuteen EU-alueella.

Sosiaali- ja terveysministeriö on kartoittanut lääkealan viranomaisten ja muiden toimijoiden kanssa mahdollisia lääkehuollon häiriötilanteita ja niihin liittyviä riskejä. Erilaisiin vaihtoehtoihin on varauduttu jo kuukausia.

– Mahdollisissa ongelmatilanteissa lääkeyritykset, lääketukut ja apteekit selvittävät terveydenhuollon ammattilaisten kanssa korvaavia tuotteita, jotta potilaan katkeamaton hoito voidaan turvata, ylijohtaja Tuija Kumpulainen toteaa.

Lääkkeiden pitää täyttää EU:n asettamat standardit, jotta ne saavat myyntiluvan EU:ssa. Jos lääkkeen myyntilupa on myönnetty Isossa-Britanniassa, lääkeyrityksen on huolehdittava myyntiluvan siirrosta toiseen EU-maahan.

Fimean mukaan suuri osa lääkeyrityksistä on jo siirtänyt myyntiluvan tai toimintansa EU- tai ETA-maahan, jolloin toiminta voi jatkua Brexitin jälkeen ennallaan.

Brexit voi vaikuttaa myös lääkinnällisten laitteiden saatavuuteen. Lääkinnällisillä laitteilla ei ole lääkkeille asetetun kaltaista myyntilupamenettelyä, mutta kaikkien markkinoilla olevien laitteiden on oltava EU-lainsäädännön mukaisia, ja valmistajilla on oltava EU-jäsenvaltioon sijoittuneet vastuutahot.

Valviran mukaan monet laitevalmistajat ovat jo siirtäneet tai siirtämässä toimintojaan muihin EU-jäsenvaltioihin. Näin pystytään turvaamaan suurelta osin laitteiden saatavuus.

Tilannekuvaa päivitetään ja toimenpiteitä jatketaan yhteistyössä lääke- ja laitealan toimijoiden kanssa jatkuvasti, jotta katkoksia lääkkeiden ja laitteiden saatavuuteen voidaan hallita.

Takaisin