Apteekkari
torstai 28.03.2024

Apteekit valmiina varmennejärjestelmään - skanneri paljastaa lääkeväärennökset


KATRIINA NEWTON-KOLEHMAINEN 13.09.2018 16:05

Pian kaikissa EU-alueella myytävissä reseptilääkepakkauksissa on oltava aitouden takaava turvamerkintä. Uutta järjestelmää testattiin ensimmäistä kertaa suomalaisessa apteekissa.

Helsingin 2. apteekin Pajamäen sivuapteekissa tehtiin tällä viikolla suomalaisen lääkevarmennuksen historiaa, kun apteekinhoitaja Paavo Hiltunen skannasi ensimmäisen turvamerkinnällä varustetun lääkepakkauksen.

QR-koodin tyyppisen turvamerkinnän lukeminen skannerilla kävi Hiltusen mukaan nopeasti.

– Skannaaminen oli yllättävänkin helppoa, eikä se vie työaikaa. Asiakkaalle ehtii antaa samalla lääkeneuvontaa.

Muutamassa sekunnissa Hiltunen ehti myös silmäillä lääkepakettia varmistuakseen, ettei sitä ollut avattu matkalla lääketehtaasta apteekkiin. Näillä kahdella toimenpiteellä apteekki varmistaa, ettei pakkaus ole lääkeväärennös.

Apteekin skannatessa tuotetta lääkeväärennös aiheuttaa virheilmoituksen, kun taas aito pakkaus merkitään poistuneeksi markkinoilta. Kummassakin tapauksessa viesti kulkee apteekista kansalliseen järjestelmään, joka on yhteydessä eurooppalaiseen keskustietokantaan.

Pajamäen apteekissa ei päästy testaamaan vielä aitoa asiakaspalvelutilannetta, vaan kyse oli pilotista, jossa lääkepakkauksen aitous voitiin varmistaa oikeassa apteekkiympäristössä.

– Olen todella iloinen tästä ensimmäisestä pilotoinnista. Olemme ottaneet merkittävän askeleen lääkevarmennusjärjestelmän käyttöönotossa, sanoo Suomen Lääkevarmennuksen toimitusjohtaja Maija Gohlke-Kokkonen.

Laajempaan käyttöön helmikuussa

Lääkepakkausten aitouden tarkistaminen on pian rutiinia kaikissa apteekeissa, koska EU-markkinoilla myytäviltä reseptilääkepakkauksilta aletaan vaatia aitouden takaavaa turvamerkintää.

EU-maissa otetaan helmikuussa käyttöön lääkevarmennusjärjestelmä siksi, että potilaat eivät enää saisi väärennettyjä reseptilääkkeitä laillisesta lääkejakelukanavasta.

Jokaisen lääkevalmistajan, joka haluaa saada tuotteensa myyntiin EU-alueella, on laitettava reseptilääkepakkauksiin yksilöivä koodi ja peukaloinnin estävä mekanismi.

Apteekkien velvollisuutena kaikkialla Euroopassa on tarkistaa nämä turvaominaisuudet ennen lääkkeen toimittamista asiakkaalle.

Suomi valmiina etuajassa?

Eurooppalaista lääkevarmennejärjestelmää on rakennettu vuosien ajan. Järjestelmän käyttöönotto on haastava tehtävä koko lääkejakeluketjulle, koska esimerkiksi lääketehtaiden on järjesteltävä tuotantolinjojaan.

Meillä siirtymistä organisoi Suomen Lääkevarmennus, jonka mukaan maamme on valmiina siirtymään uuteen järjestelmään etuajassa

– Tavoitteenamme on, että järjestelmä on täydessä toimintakunnossa reilusti ennen komission antamaa aikarajaa, sanoo Maija Gohlke-Kokkonen.

Lääketurvallisuus on jo korkealla tasolla

Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja Charlotta Sandler vahvistaa, että apteekit ovat valmiita liittymään lääkevarmennejärjestelmään.

Hän huomauttaa, että lääketurvallisuus on aina ollut Suomessa erittäin korkealla tasolla, vaikka maailmanlaajuisesti lääkeväärennökset ovat yleinen ja kasvava ongelma.

– Suomessa ei ole tähän mennessä päässyt lääkeväärennöksiä apteekkeihin asti, ja asiakkaat ovat voineet luottaa ostamiensa lääkkeiden aitouteen, hän sanoo.

Takaisin